Category General Knowledge
Part Human Body
Question No. 25
Time 25 Minuts




1. How many times does a human heart beat?

a) 50
b) 65
c) 72
d) 80

Ans- c) 72

2. What should be the blood pressure of a healthy person?

a) 130/90 mmHg
b) 130/80 mmHg
c) 110/70 mmHg
d) 120/80 mmHg

Ans- d) 120/80 mmHg.

3. What should be the sugar level of a healthy person?

a) 70–99 mg/dL
b) 80–99 mg/dL
c) 60–99 mg/dL
d) 80–110 mg/dL

Ans- a) 70–99 mg/d (Before Eating any food)

4. Where are red blood cells formed?

a) Bone marrow
b) Brain
c) Liver
d) Lungs

Ans- a) Bone marrow

5. What is normal white blood cell (WBC) count for adults?

a) 4,000 and 12,000 cells per microliter
b) 4,000 and 11,000 cells per microliter
c) 3,000 and 12,000 cells per microliter
d) 4,000 and 13,000 cells per microliter

Ans- b) 4,000 and 11,000 cells per microliter.

6. How much hemoglobin should be present in the human (Male) body?

a) 13.5 to 17.5 g/dL
b) 13.5 to 18.5 g/dL
c) 12.5 to 17.5 g/dL
d) 12.5 to 18.5 g/dL

Ans- a) 13.5 to 17.5 g/dL (For Male) & 12 to 15.5 g/dL (For Female)

7. Which is the largest bone in the human body?

a) Tibiae
b) Femur
c) Radii
d) Ulnae

Ans- b) Femur

8. Which is the smallest bone in the human body?

a) Scapulae
b) Clavicles
c) Tarsals
d) Stapes

Ans- d) Stapes, in ear.

9. Which is the Hardest part in the human body?

a) Tooth Enamel
b) Masseter
c) Femur
d) Stapes

Ans-a) Tooth Enamel.

10. What is the viscosity of blood?

a) 1 to 2 centipoise (cP)
b) 3 to 4 centipoise (cP)
c) 4 to 5 centipoise (cP)
d) 3 to 5 centipoise (cP)

Ans- b) 3 to 4 centipoise (cP).

11. What is the normal temperature for a human body?

a) 96.6°F
b) 97.6°F
c) 98.6°F
d) 99.6°F

Ans- c) 98.6°F.

12. How many parts does the human brain have?

a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

Ans- b) 3. Forebrain, Midbrain & Hindbrain.

13. How many pairs of tantric organs are there in the human body?

a) 9
b) 10
c) 11
d) 12

Ans- d) 12.

14. What is the smallest blood cell?

a) Basophils
b) RBC
c) Platelets
d) WBC

Ans- c) Platelets.

15. What is the average human brain weight approximately?

a) 1,278 grams for male & 1,148 grams for females.
b) 1,378 grams for male & 1,248 grams for females.
c) 1,478 grams for male & 1,348 grams for females.
d) 1,578 grams for male & 1,448 grams for females.

Ans- b) 1,378 grams for male & 1,248 grams for females.

16. What is the average human heart weight approximately?

a) 1,178 grams for male & 1,000 grams for females.
b) 1,270 grams for male & 1,100 grams for females.
c) 1,370 grams for male & 1,200 grams for females.
d) 1,470 grams for male & 1,300 grams for females.

Ans- c) 1,370 grams for male & 1,200 grams for females.

17. What is the smallest organ in the human body?

a) Capillaries
b) Pineal Gland
c) Lymph Nodes
d) Basophils

Ans- b) Pineal Gland.

18. How many Hz can a human hear??

a) 20 (Hz) to 30 (kHz)
b) 10 (Hz) to 20 (kHz)
c) 15 (Hz) to 20 (kHz)
d) 20 (Hz) to 20 (kHz)

Ans- d) 20 (Hz) to 20 (kHz).

19. What is the average human lungs weight approximately?

a) 1.0 kilograms
b) 1.1 kilograms
c) 1.3 kilograms
d) 1.4 kilograms

Ans- b) 1.1 kilograms.

20. What is the biggest muscle of human body?

a) Hamstring
b) LATS
c) Gluteus Maximus
d) Pack

Ans- c) Gluteus Maximus.

21. What is the most common blood group in the world?

a) AB+
b) O+
c) AB
d) O-

Ans- b) O+.

22. What is the normal pH of the human body?

a) 7.35 to 7.45
b) 7.45 to 7.55
c) 7.55 to 7.65
d) 7.65 to 7.75

Ans- a) 7.35 to 7.45.

23. What percentage of oxygen is present in the air that a human breathes?

a) 15
b) 18
c) 21
d) 25

Ans- c) 21.

24. How much oxygen does a human being consume per day?

a) 450 ltr
b) 550 ltr
c) 650 ltr
d) 750ltr

Ans- b) 550 ltr.

25. Which bone protects the brain?

a) Cranium
b) Rib Cage
c) Carpals
d) Metacarpals

Ans- a) Cranium.